onsdag, december 17, 2008

Brända av solen

Fick låna denna film från vår biliotek. Matz varnade mig när jag kom fram till honom med det tomma omslaget. "Det är ingen hittills som har gillat filmen."

På baksidan av omslaget beskrivs filmen med följande ord "Förförisk", "Lysande" och "Storartad .."

Jag filmen var omskakande bra. En vanlig dag i en datjakoloni utanför Moskva på 30-talet och en lite ovanlig familjs öde är filmens innehåll. På morgonen är alla lyckliga, mitt på dagen kommer en bekant på besök på eftermiddagen börjar tragedin rulla. .

Se filmen! Den gick på bio i Sverige hela tre år.

Dalibor

3 kommentarer:

Blogger Historia på Fredrika Bremergymnasiet sa...

Jo - den här filmen är väldigt, väldigt bra. Mot en fond av sommaridyll, familjeliv och en kärlekshistoria tornar ovädersmolnen upp sig. I en knappt förnimbar men otäck underton finns Jezjov och den stora utrensningen. Kontrasternas spel. Det plötsliga fallet ner i avgrunden.

De flesta tycker filmen är för långsam och obegriplig. Jag däremot uppskattar den - så mycket bättre blir det inte.

Matz

december 18, 2008  
Blogger Historia på Fredrika Bremergymnasiet sa...

Häromdagen berättade DN om ryska säkerhetstjänstens räd hos människorättsorganisationens Memorial kontor i S:t Petersburg. Det enda som saknades efter räden var elva hårddiskar där det mest kompletta arkiv över Den stora terrorn då uppskattninsvis 20miljoner gick under fanns sparad.
Genom detta ingrepp tror Memorial att staten försöker rekonstruera historien och rättfärdiga Stalins övergrep. Nya ryska historieböcker beskriver redan Stalin i positiva ordalag då man betonar Sovjetunionens modernisering som så småningom ledde till att landet kunde stoppa Hitlers anfall och gav Sovjetunionen supermaktsstatus under efterkrigstiden.

Dalibor

december 24, 2008  
Blogger Historia på Fredrika Bremergymnasiet sa...

Kan inte motstå att hänvisa till DN:s ledare från idag.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=573&a=868302

Dalibor

december 29, 2008  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida