fredag, december 05, 2008

ENEMY OF THE STATE

Fick låna denna actionrulle då jag gillar inteligent action. Jag tycker att denna typ av filmer visar en verklighet som är annorlunda jämfört med det vardagliaga livet. Ungefär som "Skattkammarön" måste ha varit en ohygligt spännande läsning för uttråkade borgare för 100 år sedan.
Fast å andra sidan .....

Robert Dean är en ung, framgångsrik advokat. Av misstag får han tag på bevismaterial om ett brutalt mord på en högt uppsatt politiker. När det visar sig att detär självaste staten och dess hemliga övervakningsbyrå NSA som ligger bakom dådet, inser Robert att han och hans familj befinner sig i livsfara. Detta är en del av beskrivningen av filmen som finns på kassetten.

Och visst handlar filmen om liv och död och skurken som är självaste staten. Och här någonstans började jag grubbla och räkna alla andra filmer med samma motiv. Den första jag sett hette "The Paralax Complex" och därefter följde oändlig räcka av liknande alster med lockande skådespelare och spännande manus. "Three Days of Condor" t.ex.

Vad har vi fått av alla dessa filmer? Den oändligt starka misstro mot staten och dess organisationer? En så starkt misstro att påståenden som 11 september 2001 "tillverkades" av FBI och CIA verkar rimligt för så många i övrigt sansade människor.

Har amerikanerna landstigt eller har de inte landstigit på månen? "Capricorn One" filmen gav oss tidigt svaret på frågan då den visade hur staten kunde/ har lurats.

Och då sitter vi här alla med den gnagande tanken; Vad är verklighet resp. overklighet runt omkring oss. Tänk om allt är fullständigt annorlunda då vi konsekvent förs bakom ljuset av staten?

Åtminstonne jag tycker att denna gnagande tanke som till en början varit rimligt att ha har idag väldigt negativa konskvenser om den tänkts till sitt absoluta slutpunkt. Vår gemensamma förståelse av omvärlden blir inte längre möjlig.

Dalibor

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida