måndag, oktober 20, 2008

Historiedagarna i Greifswald 10-12 oktober

Historiedagarna gick i år av stapeln i svenskstaden Greifswald i forna DDR, och temat var naturligtvis de svensk-tyska förbindelserna genom historien. Fokus låg dels på stormaktstiden och dels på förhållandet mellan Sverige och DDR.

Vi fick höra om resor mellan Sverige och Vorpommern under 1600-talet då många svenskar sökte sig till de tyskatalande universiteten.

En pågående avhandling forskade kring passhandlingar, passagerarlistor etc för att utröna vem det i allmänhet var som åkte till Tyskland på 1600- och 1700-talen. Överaskande många ensamstående kvinnor visade det sig, men fr a adelsmän och deras medföljande tjänare.

Intressantast var dock förläsningarna om Sverige-DDR. En av dessa behandlade kampen mellan BRD och DDR om vem som skulle representera det "riktiga" Tyskland i Sverige, dvs i allmänhetens ögon och hur fr a DDR genom "public dimplomacy" försökte skapa en positiv bild av DDR. Detta genom att anordna DDR-dagar (eller veckor) i de flesta stora städer på 70-talet, genom Kulturcentrum DDR i Stockholm som anordande filmvisningar, föreläsningar, hade ett bibliotek mm, och genom utgivningen av månadstidningen DDR-revyn som visade upp leende östtyska industriarbetare, glada skolbarn och framgångsrika idrottsmän, och kontrasterade detta med reportage från BRD om bostadslösa tonåringar i Hamburg och bilder på kravallpoliser som attackerade fredsdemonstranter.

Peter

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida