måndag, april 14, 2008

Heartlands

Ytterligare en läsvärd bok jag denna gång valt att beskriva med hjälp av baksidetexten.

Efter framgångarna med 10115, Berlin (2005) tar idéhistorikern Nils Erik Forsgård sig an USA. Han reser från Maine på östkusten till ökenlandskapet Arizona, genom ett land som närmar sig presidentval. Under resans gång samtalar han med författare och smahällsdebattörer, men också med vardagsamerikaner han möter på vägen.
Som en röd tråd genom boken går frågan om USA och dödstraffet, personifierat i ett möte med en man på Death Row.

Det fanns en känsla av nöje och nyfikenhet som följde mig vid läsningen. Detta är en lågmäld och annorlunda bok. Den bortser från europeiska stereotyper för att i stället försöka sig på att beskriva och förstå den annorlunda verklighet som finns i detta stora land.
På samma självklara sätt som Ulysses Grant, Abraham Lincoln, Mark Twain, Gary Gillmore och mormonernas Joseph Smith dyker upp finns även nutid representerad genom bl.a. Richard Ford och Noam Chomsky. Samt otaliga tankar och reflektioner. Därför känns sista meningen på baksidan helt rätt.

Heartlands är kryddad med de välbekanta forsgårdska iakttagelserna och paradoxerna, och i centrum står författarens ofta tysta, men återkommande fråga: Vad väger tyngst, friheten eller jämlikheten?

Dalibor

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida