tisdag, april 01, 2008

Den unge Stalin

Det är som om Simon Sebag Montefiore kände att efter Stalin. Den röda tsaren och hans hov ytterligare en bok måste till för att förklara det obegripliga. Den unge Stalin startar med Sosos föräldrar och pojkens tillblivelse för att rulla sedan framåt genom barn och tonårstiden, skolan och prästseminarietiden, förälskelser och familjelivet, den politiska kampen, rån och utpressningar samt fängelsetider och utvisningar till Sibirien. I sista kapitlet griper bolsjevikerna valhänt makten i Petrograd och personen Stalins väg in i historien tar sin början.

Den som är intresserad av den kommunistiska epoken får genom denna bok en bakgrund som formade Soso Djugasjvili till Josef Visarionovitj Stalin. Nackdelen med att läsa igenom denna nästan 400 sidor lång redogörelsen är det stora myllret av personer som dyker upp och försvinner igen utan att man kan någorlunda vettigt sortera bland dem. Vilka betydde mycket? något? lite? för historiens gång?

Då jag började läsa boken som spektakulärt börjar med det stora bankrånet i Tiflis den 13 juni 1907 möttes man av kvällstindningarnas löpsedlar som trumpeterade till omvärlden det stor postrånet i Göteborg. Än idag minns jag förvirringen inom mig; står historia och stampar på samma stället?

Dalibor

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida