måndag, december 04, 2006

Zarah Leander

De flesta kopplar ihop namnet Zarah Leander med Hitlers Tredje riket och kanske även nazismen.
I boken "Mysteriet Olga Tjechova" om den rysk-tyska skådespelerskan som har verkat i Tyskland under 1900-talet kan man plötsligt läsa följande rader då författaren Antony Beevor gör jämförelse mellan dessa två divor: "Det har senare framkommit att Zarah Leander förmodligen var en mycket mer aktiv agent för den sovjetiska underrätelsetjänsten än Olga Tjechova. Leander, som av NKVD tilldelades täcknamnet "Rose-Marie", hade den fördelen att hon kunde resa tillbaka till Sverige där hon i hemlighet kunde sätta sig i förbindelse med sin kontakt, Zoja Rybkina, som var tjänsteförrättande resident i Stockholm." (sid. 150)

Så vem var då Zarah Leander? Och vilken roll spelade hon egentligen i politiken?

Dalibor

3 kommentarer:

Blogger Historia på Fredrika Bremergymnasiet sa...

Vem vet?

STOCKHOLM (TT) Datum: 990301

"Sångerskan Zarah Leander har i alla år betraktats som tyskvänlig med starka bindningar till Nazi-Tyskland under andra världskriget. I nyfunna dokument hos den svenska säkerhetspolisen (Säpo) påstås hon även ha arbetat som agent för ryssarna.

Journalisten Göran Elgemyr har för P1-programmet Studio Ett:s räkning granskat tidigare okända Säpodokument om Zarah Leanders förflutna. I slutet av 1930-talet och under 1940-talet kom uppgifter från både anonyma tipsare och från försvarsstabens säkerhetstjänst till Säpo om Leanders kontakter med kända kommunister, däribland svensken Per Meurling. I arkiven hos Säpo finns uppgifter som talar om att Zarah Leander både arbetat som tysk och rysk spion. I arkiven omtalas hon motsägelsefullt även som nazist, antinazist, kommunist och i pressen även utpekad som agent åt engelsmännen.

Misstankarna mot Zarah Leander bygger både på ren ryktesspridning och på information från mer tillförlitliga källor. Något som skulle tala för att hon stod på god fot med ryssarna var att Sveriges kommunistiska parti försåg henne med ett intyg när hon återkom till Sverige från Tyskland 1943. I intyget sades att Zarah Leander var en sann demokrat och ""ej nazistanstruken"".

Den amerikanska arméns underrättelsetjänst kom på 50-talet med uppgifter om att Leander misstänktes vara rysk spion."

Matz

december 06, 2006  
Blogger Historia på Fredrika Bremergymnasiet sa...

Antony Beevor uppger tre källor till sitt påstående:
-Traudl Junge "Untill the Final hour: Hitler´s Last secretary", sid 92,
-"The Times" från den 11 juli 2003 och dess artikel "Zarah leander (1907-1981) och Sovjetunionenes säkerhetstjänst".
- intervju med Anatolij Pavlovitj Sudoplatov gjort den 24 september 2003. Sudoplatov är son till KGB generalen Pavel Sudoplatov. Generalen Sudoplatov var nog så placerat att han borde veta. Frågan är om han berättade detta för sin son??

Dalibor

december 07, 2006  
Blogger Historia på Fredrika Bremergymnasiet sa...

Zarah Leander är omskriven igen. Denna gång i senaste nummer
(3/2007) av Populär Historia där hon ägnas några sidor. Och någon spion var hon naturligtvis inte enligt Andreas Brunner, författaren till artikeln.

Dalibor

mars 11, 2007  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida