tisdag, augusti 22, 2006

Material om Tyskland 1945-50?

Stod en del om avnazifieringen m m i Tyskland 1945-50 i Judts bok Postwar. Är en intressant del i Tysklands historia som jag skulle vilja läsa mer om, men jag har inte hittat något material alls om denna perioden. Finns mycket om Tyskland under kriget naturligtvis och mycket om det tyska undret från 50-talet och framåt. Men väldigt lite om denna mellanperiod. Någon som känner till någon bok?

Peter

3 kommentarer:

Blogger Historia på Fredrika Bremergymnasiet sa...

Titta i "Segrarnas väg" av Osmer White. Boken handlar om krigets sista månader och tiden efter krigsslutet. Rekommenderas. Magnus

september 01, 2006  
Blogger Historia på Fredrika Bremergymnasiet sa...

Tack! Ska beställas snarast.

september 04, 2006  
Blogger Historia på Fredrika Bremergymnasiet sa...

Med Peters fråga i åtanke.

I bibliotekarierollen ingår ofta sökningar efter och tips om den "goda" litteraturen. Det som slår mig är att trots alla fina söksystem missar man ofta målet. En av anledningarna är systemens passivitet gentemot de frågor man ställer och de ofta bristande ämneskunskaper man besitter. Visst är recensioner och diskussionsforum likt H-diplo gott stöd men med tidsbristen i åtanke blir resultaten ofta skrala. Det här går att utveckla. Låt mig förklara.

När det gäller att lyckas med referensfrågor tror jag tre faktorer är viktiga.

Det första är det bemötande man får och dialogen mellan klient och informatör. Lyhördhet, generositet med tid och återkoppling.

För det andra är det viktigt att man behärskar och är familjär med de artefakter eller sökverktyg som ingår i arsenalen. Datorer, gränssnitt och sökspråk.

Detta räcker dock inte. För att lyckas bättre behövs även ingående ämneskunskaper eller personlig kännedom om innehållet i böckerna. Först då kan man ge kvalitativt riktigt bra stöd.

Matz

september 07, 2006  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida