tisdag, augusti 15, 2006

"Drömmen om Norden"

Det var inte lätt att bedriva tysk (läs: nazistisk) kulturpolitik i Sverige under krigsåren. Företrädare för nazityska kulturorganisationer klagade i rapport efter rapport hem till Berlin över hur pass svårt det var att vinna den svenska opinionen för Tysklands sak. Om detta kan man läsa i "Drömmen om Norden. Nazistisk infiltration i Sverige 1933-45" (Carlsson förlag, 2005) av germanisten Birgitta Almgren. Författarens bild utgör en intressant kontrast till den kanske gängse bilden av ett Sverige med en övervägande pronazistisk opinion. Nazisterna gjorde stora ansträngningar för att föra ut sin kultur- och människosyn. Strategin var att erövra svenskarna mentalt för den nazityska saken. För detta syfte utnyttjade man redan befintliga tyska kulturorganisationer med gott renomme som efter 1933 nazifierades. Nazisterna strävade efter att sätta ett likhetstecken mellan "tysk" och "nazist": att vara tysk innebar helt enkelt att vara nazist. Men som sagt, lätt var det inte att döma av rapporterna till Tyskland. Nu hade de tyska representanterna ett visst intresse av att framhäva svårigheterna med arbetet i Sverige. Men Almgren lyfter fram det faktum att rapporterna från nazityska kulturrepresentanter i det ockuperade Frankrike var betydligt mer positiva. Ett av bokens mest fascinerande avsnitt handlar om Hermann Kappner som arbeta både för den nazityska organisationen DAAD och svenska Skolöverstyrelsen. Kappner återanställdes t.o.m. som skolinspektör på SÖ efter kriget. Onekligen en ganska ovanlig karriär.

Magnus

3 kommentarer:

Blogger Historia på Fredrika Bremergymnasiet sa...

Intressant. Ofta läser man ju om, som du också nämner, den svenska undfallenheten och svärmeriet för det tyska och det nazistiska. På tal om att det var lättare att övertyga fransmännen kan jag ju återge en kommentar från New York Post (extremt underhållande och populistisk kvällstidning) angående att franska regeringen var så kritiska till Israels bombningar av Libanon "You must remember that the French are just as anti-semitic as the Germans - just less efficient."

Peter

augusti 21, 2006  
Blogger Historia på Fredrika Bremergymnasiet sa...

Hermann Kappner tycks inte vara den ende som samarbetade med nazisterna under kriget för att sedan obehindrat fortsätta med sitt civila liv och sin karriär efter kriget. Till skillnad från Klaus Barbie, Maurice Papon och René Bousquet för att ta några namn ur högen (eller på senaste tiden uppmärksammade unge SS-soldaten Günter Grass) verkade dock Kappner inte ställa till det för människor av kött och blod. Eller?

Dalibor

augusti 22, 2006  
Blogger Historia på Fredrika Bremergymnasiet sa...

Han arbetade för naziregimen och försökte skapa förståelse för det nya Tyskland. Men säkerhetspolisen hade koll på honom. Intressant nog, för vårt vidkommande, är att Erik Wellander beskrivs i boken. W. var professor i tyska och pronazistisk enligt tyska bedömningar. (W. författade bl.a. standardverket "Riktig svenska")W. upprätthöll vänskapliga och nära kontakter med Kappner och ambassaden. Kappner dödade inte någon men han liksom ambassaden arbetade målmedvetet för att regimkritiska tyska flyktingar inte skulle få jobb (och uppehållstillstånd) som språklärare i Sverige.

Magnus

augusti 22, 2006  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida