måndag, augusti 14, 2006

KRIGSFÅNGARNA

Jag ska erkänna direkt. Debatten kring de fängslade på Guantanamobasen väckte mitt intresse för boken ”Krigsfångarna” skriven av Guido Knopp.
Alltså hur har man behandlat de stridande som togs till fånga förr? Nåja, förr och förr. Boken ”Krigsfångarna” tar upp behandlingen av de fångna tyska soldaterna, flygarna och sjömännen (och civilbefolkningen!) enbart under Andra världskriget. Så någon fullständig historisk genomgång är det inte. Men ett perspektiv på lidande törs jag säga att man får.

Bortsett från den intressanta genomgången av tidigt fångenskap och fångenskap i slutet av kriget tar de skilda kapitlen också upp den tyska fångenskapen i Storbritannien, USA, Sovjetunionen och Frankrike. Och skillnad var det!

De enskilda fångna framträder med namn samt citeras rikligt.

Som ett exempel bland många så berättas det i boken om jaktpiloten Franz von Werra. von Werra rymde från ett kanadensiskt fångläger i januari 1941. Efter en strapatsrik resa genom hela den amerikanska kontinenten kom denna krigsfånge tillbaka till Tyskland där han hedrades för sitt dåd. Franz von Verra återgick till flygande men försvann spårlöst redan i oktober 1941 när hans flygplan störtade i Nordsjön.

Dalibor

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida