onsdag, mars 19, 2008

Reflektioner från en konferens

Förra veckan besökte jag konferensen "Informationen anfaller" i Umeå. Staden återsågs med både glädje och vemod - för mig representerar den bildning, möten och öppenhet.

Det mesta kretsade kring biblioteksutveckling och nya tjänster i en föränderlig tid. Den allra sista föreläsaren, Cuno Bernhardsson - förste arkivarie Forskningsarkivet, fullkomligen trollband mig med sin historia om en jordemors gripande liv och gärning i 1800-talets Sverige. Genom att utnyttja digitaliserat material visualiserades ett människoöde. Det är intressant att så stora mängder historiskt material nu görs tillgängligt på Internet inte minst genom ABM - samarbete mellan arkiv, bibliotek och museer. Nyckelorden för ABM är samarbete, samordning, förmedling och inte minst tillgängliggörande.

För att undersöka möjligheterna spårade jag och Paula två namnen i Stockholm kring sekelskiftet 1900. En industriarbetare och en lite finare herre från medelklassen. Ganska snart hade vi hittat information och fick lite hum om två livsöden. Det ena präglat av lösdriveri och klammeri med rättvisan. Det andra om internationell karriär likväl tryggt familjeliv med egen piga i en av stadens bättre fastigheter. Vilka fantastiska möjligheter - inte bara för släktforskaren utan möjligtvis också för historieläraren och i förlängningen eleven.



8:e resan stöld. Straffet avtjänas på Långholmens Centralfängelse.

Det kan tyckas lite synd att den här typen av tjänster är avgiftsbelagda - om Internet ska kunna användas dynamiskt är det viktigt med fri tillgång.

Matz Flodin

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida