måndag, januari 10, 2011

Axess ....

.... är en mycket lärorik och spännande tidskrift. De som inte har hittat fram till den än borde kanske beklagas. Den finns ju på skolans bibliotek. November numret jag tog med mig hem över jullovet innehöll för oss historiker och samhällsvetare följande intressanta artiklar:

- En utopi som gått i arv om Moskvas tunnelbanan som beskrivs av Lazar Kaganovitj som "Där känns i varje stycke marmor, metall och betong, i rulltrappornas varje steg människans nya själ, vårt socialistiska arbete, där finns vårt blod, vårt kärlek, vårt kamp för den nya människan, för ett socialistiskt samhälle".
- Fången i hemlighuset, en lång och läsvärd personlig beskrivning av Svenska Akademiens verksamhet av Knut Ahnlud.
- Sverige tror på sina fantasier. En artikel i numrets tema "Hemma i Europa". Artikelns ingress lyder; "När den nya Europa tog form började också grunden för den svenska särarten att vittra sönder. Trots det består illusionen om Sverige som annorlunda och utvalt"
- Sorgebarnet Europa som bäst kan beskrivas med ingressens första mening; "Trots att Europa präglas av frihet och välstånd vältrar man sig i kollektiv skuldbeläggning och självhat".

Detta är ett hastigt axplock av de artiklar som möter en tidigt i detta välmatade numret. Utöver finns det också artiklar om den islamiske medeltida filosofen Avicenna samt intervjuer med Carsten Jensen ("Vi, de drunknade", låna den på biblioteket!) och nobelpristagaren Mario Varga Llosa.

Och så finns det också en mängd med intressanta recensioner som genom sina beskrivningar av nya böcker ger läsaren nytt kunskap om Kina, Christopher Hitchens, Antisemitismens återkomst, Machiavelli, den tyska industrimannen och politikern Valter Rathanau, maktkampen i Iran under de senaste 30 åren, påvens Paulus II våldsamma utrensning bland renässanshumanister i Italien m.m.

Hoppas att det nya numret jag lånade idag är lika bra.

Dalibor

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida