onsdag, april 05, 2006

Lästips

Förra veckan har Matz på biblioteket visat mig ”Slaget om Nordkalotten”. En bok om ” …. det största slaget i Nordkalottens historia och Sveriges roll i skeendet.”

Jag tyckte att boken genom sin noggranna genomgång av Sveriges roll gentemot de stridande under Andra världskriget belyser något som inte många känner till (bortsett från oss historiker, eller hur?).

Mitt intresse tilldrog sig också författarens beskrivning av de främmande soldaternas uppförande gentemot Nordkalottens invånare.
I sammanhanget kan kanske omnämnas att dåtida ”spetznas” verksamhet bakom fiendefronter berörs. Författaren räknar kvickt deras militär framgångar samt de strapatser dessa grupper utsattes för. Alltigenom hjältemod!

Går man sedan till noterna upptäcker man den obehagliga sanningen. Jag citerar:

”År 1998 gavs en bok ut i Finland om dessa partisaner, Vaiettu sota dvs. ”Det nedtystade kriget”, som fått stor medial uppmärksamhet under 1999. Den ger en helt annan bild av ”Sovjetskij Murman” och ”Bolsjevik Zapoljarje” och bygger på ett decenniums forskning och intervjuer både i finska Lappland och i Ryssland. Författaren Veikko Erkilä, menar att partisanerna är huvudansvariga för 147 mord på obeväpnade civila i Finlands gränstrakter och har fått vissa av de överlevande partisanveteranerna att medge övergrepp.”

Återigen uppenbarar sig den gamla sanningen att hjältar för den egna sidan är simpla mördare för den andra sidan.

Dalibor

2 kommentarer:

Blogger Historia på Fredrika Bremergymnasiet sa...

Det stämmer bra. Den huvudsakliga behållningen hade jag i att boken om nordkalotten beskrev vitt skilda verksamheter på svenskt territorium. Om inte sanktionerade så tillåtna av kontrollapparaten.

Jag läste "Det nedtystade kriget : När sovjetiska partisaner anföll finska gränsbyar" av Veikko Erkilä förra året. Boken detaljstuderar ett mycket rått överfall på civilbefolkning med mord på kvinnor och barn i finländska Lappland. Boken söker även sammanfatta övriga övergrepp. Historierna är enligt författaren nedtystade i Finland och beskrivna i Sovjet som synnerligen lyckade militära operationer. Egentligen rörde det sig om terror mot civilbefolkningen. Det är mycket omskakande läsning med otäckt bildmaterial. Att addera till Lidice, Song My, Srebrenica och vidare i en serie av mänskligt fördärv.

Matz

april 05, 2006  
Blogger Historia på Fredrika Bremergymnasiet sa...

Vilket också visar att historieundervisningen inte bara kan handla om stoff utan också kräver ett stort mått av källkritik och diskussion kring vad det är vi lär oss och varför.

Peter

april 07, 2006  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida